Protester, filmvisning og vaginaer

Når du går inn på UWC bloggen og du ser at bloggen din ikke har blitt oppdatert den siste måneden, da vet du at det er på tide å skrive ett innlegg.

Mye har skjedd siden 22. januar, det som var mest overraskende var kanskje protestene som skjedde på “Spanish square” som er rett utenfor skolen vår. Mens jeg satt og skrev paper 2 i fransk satt elevene ved vinduene og stirret ut og ingen kunne konsentrere seg, vi hadde fått en e-mail tidligere den dagen om at det kom til å være en demonstrasjon til støtte for arbeiderne i Tuzla der privatisering hadde vært et problem på grunn av folk mistet jobbene sine og ikke nok med det har Bosnia&Herzegovina estimert rundt 40-50% arbeidsledighet. De fleste er lei av korrupte politikere og fredsavtalen etter krigen som fungere som grunnloven gjør at byråkratiet er utrolig vanskelig. Det er masse informasjon om demonstrasjonene og min egen mening er at det er bra at det endelig er noe som bli gjort og at folk bryr seg, dette landet trenger virkelig endring for det kan ikke fortsette på denne måten. Selv om det er en debatt i seg selv om man kan oppnå noe med voldelige eller fredelige demonstrasjoner, så viser det seg også hva den internasjonale pressen bryr seg mest om. Det er også veldig interessant å se hvordan pressen kan bestemme hvilken vinkel de ønsker å ta på en artikkel, noen refererte for eksempel til “hooligans” som stod bak demonstrasjonene, men ingen sa noe om den gamle damen som kastet stein og de tusener av folk som stod bak henne. En annen viktig del av disse demonstrasjonene var at det ikke var kroat, bosniak, eller serber mot hverandre, men folket mot regjeringen og det godt å se. For det er ikke så lenge siden krigen selv om det kanskje føles sånn for oss og jeg har lært etter å ha vært her i snart to år at man skal være forsiktig med hvem man prater til og om man skal si “jeg prater litt kroatisk” eller “jeg prater litt bosnisk”.

En annen utrolig kul tilfeldig ting skjedde her om dagen også. Jeg og to venninner satt på skolen rundt klokken fem og plutselig kommer rektor inn og sier at hun har en billett til en filmvisning av en film kalt “The Whistleblower”. Jeg hadde hørt om filmen før og hadde derfor kjempe lyst til å bli med. Filmen handler om trafficking og sex slaver i Sarajevo etter krigen, med et fokus på de internasjonale styrkene og politiet som var bak dette. Filmen er basert på Kathryn Bolkovac som prøvde å hjelpe men fikk sparken som resultat av det. Det som var mest spennende med denne filmvisningen var at Kathryn Bolkovac som filmen handler om var i Mostar og vi fikk mulighet til å stille henne spørsmål og prate med henne etterpå.

Jeg kan ikke si at det er en flott film, for den er veldig sterk, men den er utrolig viktig og etter å ha sett den og pratet med Kathryn Bolkovac var jeg rasende for at det internasjonale samfunnet lot dette skje og at ikke noe er gjort med folk som prøver å si i fra. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å se denne filmen for dette har skjedd i andre land som Afghanistan og Irak, og det skjer mest sannsynlig i Syria nå også!

En siste liten oppdatering var Vagina Monologene som ble fremført igår, de var fantastiske. De var morsomme, triste og alvorlige. Jeg har aldri sett vagina monologer før, men jeg ble imponert over hva studentene på skolen vår klarte å sette sammen på så kort tid. Se etter det på Youtube eller vent til jeg legger ut link til showet som ble fremført her.

Det er vanskelig å oppdatere, siden det er så lenge siden jeg skrev sist, livet her er veldig hektisk og mye skjer på utrolig kort tid.  Nå er jeg snart ferdig med muntlige eksamener og da er det bare skriftlig eksamen i Mai igjen.

Legg igjen en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s